Pages

Wednesday, January 12, 2011

PHOTOSHOP TUTORIAL



Ni hasil artwork yg kte nk cube bt..
Quite complicated tp bile dah siap, mst u all puas hati sbb artwork
ni kte akan try few elements, combination of colors and brushes.
Selamat mencuba :)

Ni gambar najua melompat, tp sy dah cut from the original BG

Select Layer Background, fill with black
Layer1 sebagai gambar najua td

Copy Layer BG, Then
Toolbar> Filter> Artistic> Film grain

Cut part tangan dan kaki, then buat feather seperti tutorial sebelum ni..
hope u all ingat lg.. :)
copy selected part and paste. New Layer akan
automatically appear kat Layers Box

Create New Layer and select brush : Euthymic Brushes
and click kat part yang u all nak letak brush tu k..
warna pun boleh pilih selain dr warna biru. ikut kreativiti anda :)

Create New Layer jgk, select brush : Euthymic Brush
Make sure layer baru ni di bwh Layer 1.
Select part yang nak letak brush ni.

Gaussian Blur kan kedua-dua layer yg baru ni.
U all akan dapat effect mcm dlm gambar ni. :)

Duplicate Layer1, n select Color Dodge. As u see in the picture

Duplicate Layer1 lg skali, skang kte ade 3 Layer 1.
Layer 1
Layer 1 copy
Layer 1 copy 2

untuk jadikan effect cam dlm gambar,
Toolbar> Filter> Blur> Radial Blur> Spin

Select Soft Light kat Layers Box utk layer ni

Jd la cam ni :)
Ade part yg bercahaya sbb kte bt color dodge td

Select Layer garisan biru kat belakang subject, duplicate 2kali.. n susun garisan
gune Move Tool n resize garisan tersebut. bleh ikut cam gambar or ikut design u all

Ok, cane nak bt effect ni?
Select Layer1, gune Lasso Tool.. hold Shift key sambil bt corak bulat2
mcm dlm gambar.
then Copy ( Ctrl+c )

Paste ( Ctrl+v ), then gune Move Tool.. gerakkan layer yg telah
di 'copy' td.

Klau penerangan mcm complicated nak faham, u all mst try smpi dapat k..
sbb mmg words pun susah nak describe some practical things.

Ulang step yg same utk bt part ni

Ingt x layer copied dr tgn n kaki awal2 td?
kte nk bt effect chaya jugak.
select setiap layer td
right click mouse> Blending options
select Bevel and Emboss + stroke
cam dlm gambar


Step ni pun same gak dgn step atas, cume layer je yg bertukar

Create New Layer, Select Brush : WG_Lights_Effects
pilih warna kuning and click kat selected part
untuk jadikan seperti effect api,
duplicate layer ni then tuka warna oren and select Pin Light

Create New Layer, bt garisan horizontal cam kat gambar

Select layer td, tukar layer ni dari Normal ke Soft Light

Move layer garisan td ikut dalam gambar, atau ikut design u all :)

Ingat lg step nak bt swirl?
try buat k.. :)

Effect cahaya ni dr right click mouse> blending options> Outer Glow

Siap :)

Letak Typho or font.. ni nnt sy bt tutorial k..

6 comments:

  1. bella, diz one mcm quiet complicated jerk?huk3..cnelaaa sy nk wat nnt..

    ReplyDelete
  2. yup. mmg complicated sket.. awk try mane yg blh dlu.. then proceed step yg lain k :)

    ReplyDelete
  3. sgt hebat...huhuu suka2...dear,,,u x nk buat kelas photoshop ke??i teringin nk belaja

    ReplyDelete